Home / Egyéb / Szakadékba zuhant a magyar gazdaság

Szakadékba zuhant a magyar gazdaság

A nemzeti össztermék zsugorodása történelmi léptékű, durvább, mint a 2008-as válság idején.

A várakozásokat mesze meghaladva, 13,6 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben. Emiatt a kormány arra kényszerül, hogy újraírja a költségvetést, és újrarajzolja a makropályát.

2020 második negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 14,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene: ilyen mértékű GDP-zsugorodásra békeidőben Magyarországon nem volt példa.

A hazai – és a nemzetközi adatok – azt mutatják, hogy járvány miatti leállások sokkal nagyobb kárt okoztak, mint arra bárki is számított. Így viszont a kormányok a jövőben nem engedhetik meg maguknak, hogy a járvány újabb hullámaiban ugyanúgy befékezzék a gazdaságot, mint idén márciusban-áprilisban.

A KSH értékelése szerint koronavírus okozta rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatószektor és az ipar gyengélkedése egyaránt nagymértékben hozzájárult a negatív gazdasági teljesítmény alakulásához.

(forrás)

About regio34

Check Also

Brutális élelmiszerdrágulás jön Magyarországon

A takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük