Home / Egyéb / 51 éve ezen a napon kezdődött a legendás Woodstock zenei és művészeti fesztivál

51 éve ezen a napon kezdődött a legendás Woodstock zenei és művészeti fesztivál

A 3 napos fesztiválon az eső és az utolsó pillanatos helyszínváltozás ellenére félmillióan buliztak (egy 600 holdas farmon), miközben 32 előadó és zenekar lépett színpadra a szabad ég alatt. 10 érdekesség, ami választ ad arra, hogy miért beszédtéma ennyi év után is.

Hihetetlenül békés eseményként írta be magát a popkultúra történelmébe Woodstock, a hippik, a drogok, és az ellenkultúra mozgalom paradicsoma. Négy fiatal agyából pattant ki, hogy White Lake-ben összerittyentenek egy zenés happeninget, és bár mindannyiuknak volt némi köze zenei fesztiválokhoz, vagy úgy általában a showbizniszhez, a résztvevők száma minden várakozásukat felülmúlta.

10 érdekesség:

  • A négy, húszas éveiben járó szervező (a legidősebb 27 éves volt), eredetileg Bob Dylan hatására Woodstockban akart fesztivált szervezni, de végül nem sikerült megfelelő helyszínt találniuk. Először Wallkill városát szemelték ki, de az ottaniak heves tiltakozása miatt végül 70 mérföldre Woodstocktól, Bethelben (azon belül is White Lake-ben) tudták megvalósítani. A Woodstock név viszont maradt.
  • A fesztivál előtt kb. 186.000 jegyet sikerült értékesíteni; senki nem számított arra, hogy még legalább ennyien megjelennének. A helyszínen nem volt normális jegypénztár, és a kerítéseket is olyan gyengén építették meg, hogy a tömeg pillanatok alatt le tudta dönteni.
  • Janis Joplin és a Greatful Dead csupán kettő a nagy nevek sorában, akik vagy előleget kértek a fellépésért, vagy megduplázták a gázsijukat attól tartva, az újszerű fesztivál nem lesz sikeres. A szervezők minden követ megmozgattak: örökségüket beleforgatták a fesztiválba, és hitelt vettek fel. Woodstock után több millió dolláros adósságuk halmozódott fel.
  • A felkért Food For Love nevű cég nem bírt el a hatalmas tömeggel. Már az első napon kifogyott a készletük, és a hamburgerek, hot-dogok árát 25 centről 1 dollárra vitték fel. A fesztiválozókat annyira feldühítette az órákig tartó várakozás és az áremelés, hogy felgyújtották a standot. (Ez volt az egyik kevésbé békés pillanat.)
  • Sullivan County lakosai nem hagyhatták, hogy Woodstock népe étlen-szomjan bulizzon, ezért felajánlottak nekik 10 000 szendvicset, palackozott vizet, gyümölcsöt, és konzervételt. Az adományhoz gyógyszereket is pakoltak, amelyet katonai helikopterrel juttattak el a fesztiválra.
  • A sár, az ételgondok és sok más probléma fejfájást okozott a szervezőknek, de nem annyit, mint a szörnyű városi közlekedés. A Iron Butterfly nevű banda például a reptéren ragadt, és sosem ért oda a fesztiválra.
  • A fesztivál idejére New York állam harmadik legnagyobb városává vált Bethel. Az akkori kormányzó, Nelson Rockefeller nem fogadta örömmel a hírt, a területet a fesztivál okozta felfordulás miatt katasztrófa sújtotta övezetként emlegette.
  • 5162 esetet rögzítettek, amikor orvosi beavatkozásra volt szükség, és számtalanszor drogok miatt kellett riasztani a mentősöket. Három haláleset történt: ketten túladagolás következményeként vesztették életüket, míg egy 17 éves srácon keresztülhajtott egy traktor, amíg a földszínű hálózsákjában pihent.
  • Az egyik fellépő, John Sebastian a színpadra lépve azt mondta a közönségnek, hogy a résztvevők közül valaki éppen akkor hozott világra egy kisbabát. Erre vonatkozó bizonyíték viszont sosem került elő.
  • addigra viszont a látogatók száma körülbelül 25.000-re csökkent. Sokan bánhatják, hogy lemaradtak róla!

(forrás)

About regio34

Check Also

Brutális élelmiszerdrágulás jön Magyarországon

A takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük