Home / Egyéb / 25 éve alakult a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete

25 éve alakult a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete

25 évvel ezelőtt egy kis kertben kezdődött minden. Az alapítás óta száz és száz rendezvényt, kiállítást, előadást, történelmi vetélkedőt, kapcsolatépítő utazást tudhat maga mögött a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete.

Július 24-én kiállításmegnyitó volt a KFMKK kiállítótermében, melynek apropója nem más, mint, hogy idén negyedszázados a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete.
A 17 órakor kezdődött ünnepi megnyitóra zsúfolásig megtelt a KFMKK kiállítóterme. A vendégeket Takács Tímea, az intézmény vezetője köszöntötte, majd Nagy Csaba, az oroszlányi szervezet vezetője üdvözölte a jelenlévőket és szólt néhány szóban az alapításról. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség országos elnöke és Lazók Zoltán, Oroszlány város polgármestere is elismerően szólt beszédében az oroszlányi szövetség negyed százados munkájáról.
Többek között ezt a negyed századnyi munkát hivatott bemutatni a jubileumi kiállításmegnyitó, mely egyrészt képekben mutatja be a szemlélődők számára II. Rákóczi Ferenc életét, de a kiállítás részeként Nagy Csaba magángyűjteményét is megtekinthetik a látogatók.
A II. Rákóczi Ferenc Vezérlő Fejedelem címet viselő 41 képből álló kiállítási anyag tavaly látható volt a franciaországi Yerresben, és ez az első alkalom, hogy Oroszlányban is megtekinthető a fejedelem életét részleteiben is bemutató képsorozat. A kiállítás másik része az oroszlányi szövetség elmúlt 25 évének állít emléket különféle dokumentumokkal, meghívókkal, képeslapokkal, szórólapokkal, plakátokkal és minden mással, ami az egyesület rendkívül sokrétű munkájához, tevékenységéhez köthető. Az alapítás időszakába is betekintést nyernek a kiállítás látogatói, de mivel a szövetség minden esztendőben megemlékezik a doni katasztrófa áldozatairól, így a kiállítás részeként, mintegy szomorú mementóként, két ott szenvedett honvéd személyes tárgyai is kiállításra kerültek a katonaládától a csajkán keresztül a dohánytárcáig és imakönyvig.
A meglehetősen gazdag kiállításnak fontos része az a közel száz kiállított könyv, melyek mindegyike köthető a fejedelemhez.
Az érdekes és nagyon sokszínű kiállítás augusztus 24-ig megtekinthető a művelődési ház kiállítótermében, nyitvatartási időben.
A jubileumi rendezvény, melyet Simonics László tárogatójátéka tett igazán ünnepivé, a II. Rákóczi Ferenc szobor koszorúzásával és állófogadással zárult.

(forrás)

About regio34

Check Also

FEBRUÁR 12 – A FELVIDÉKRŐL KITELEPÍTETTEK NAPJA

A szlovák-magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és május 14-én fogadta el a Parlament. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük