Home / Egyéb / Homokszobor avatás Tatán

Homokszobor avatás Tatán

Ünnepélyes keretek között átadták szombat délután a tatai Szent Kereszt plébániatemplom előtt álló 5 méter magas homokszobrot. A 150 köbméternyi, 225 tonna súlyú homokból az 1920-as magyar királyi címert faragta ki Monostori Ferenc szobrász.

Még az átadó előtt egy órával is dolgozott a műalkotáson a szobrász, ugyanis három nappal ezelőtt a címer és az angyalok egy része leomlott. Monostori Ferenc és társa, a prágai Radovan Zivny aznap éjfélig dolgozott, hogy kijavítsák a hibát. Sokáig kérdéses volt, hogy elkészül-e a kitűzött dátumra a szobor.

– Újra kellett tervezni a szobrot, a faragás módját. A pótolt homokot már nem lehet annyira tömöríteni, így mélyebbre sem lehet benne faragni. A polgármester úr jelezte, hogy ha kell, el tudjuk halasztani pár nappal az átadást. De végül nem volt rá szükség, másnap már látszott, hogy időben befejezzük. Igaz, csak egy órával az átadás előtt, de elkészült a szobor – mondta a művész, aki társával közösen tíz napon keresztül tűző napon és esőben is 10-12 órát dolgozott naponta a műalkotáson. De láthatóan megérte: az 5 méter magas homokszobron nem látszik, hogy baleset érte volna pár napja. A címer és a két angyal is tökéletesre sikerült.

(forrás)

About regio34

Check Also

NE CSÚSSZON KI A KEZÉBŐL AZ IRÁNYÍTÁS!

A következő napokban továbbra is csapadékra kell számítani megyénkben, ami megnehezíti a közlekedést és balesetveszélyes …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük