Home / Egyéb / Folyamatos ellenőrzések

Folyamatos ellenőrzések

A rendőrök a polgárőrökkel közösen ellenőrizték a Duna-parton a fürdőzés szabályainak betartását.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a megyében található tavakat, bányatavakat, folyókat. Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy a rendőrségnek nem a szankcionálás a célja, hanem a jogsértések megelőzése, a tragédiák elkerülése. Ehhez azonban az állampolgárok jogkövető magatartása is szükséges. Legutóbb 2020. június 30-án Neszmélyen tartottak ellenőrzést az egyenruhások, a polgárőrökkel közösen, amely során jogsértést nem tapasztaltak.

A fürdőzés szabályai: A szabályok szerint fürödni csak olyan helyen lehet, amely kijelölt fürdőhelynek minősül – a tatai Öreg-tó és a tatabányai síkvölgyi-tó például nem ilyen -, de kiemelendő, hogy éjszaka, korlátozott látási viszonyok között itt sem, hacsak a vízfelület nincs kivilágítva. A többi esetben tiltott, ezt tábla is jelzi az adott területen. Ha valaki a tiltás ellenére nem kijelölt fürdőhelyen mártózik meg, figyelmeztetésre vagy bírságra számíthat, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. Utóbbit nem csak a rendőrség, hanem a közterület-felügyelő, az önkormányzati természetvédelmi-, a halászati őr is kiszabhatja.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség kéri, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
  • Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg! 
  • Szeszesitaltól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • Teli gyomorral nem javasolt a fürdőzés!  
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe!
  • Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!
  • Ha valaki bajban van, segítségért kiált, azonnal hívjanak segítséget, értesítsék a vízimentőket vagy a strand személyzetét!
  • Semmiképp ne feledjék, hogy hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben!
  • Gyermeket még a vízparton se hagyjanak felügyelet nélkül!
  • Úszni nem tudó gyermekek esetében indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata!
  • Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit!

(forrás)

About regio34

Check Also

ÁPRILIS 16. A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük