Home / Bábolnai hírek / Holnap nyílik a Bábolna Strand- és Termálfürdő , ma megtörtént a hivatalos átadás

Holnap nyílik a Bábolna Strand- és Termálfürdő , ma megtörtént a hivatalos átadás

2020. július 1-én reggel 8 órakor megnyitja kapuit Magyarország legújabb termálfürdője Komárom-Esztergom megyében, Bábolnán.

A nyáron közel 1000 fő befogadására képes strand- és termálfürdő 3 téli-nyári gyógy- és termálmedencéje mellett 200nm-es élménymedencével, 100nm-es Spray-parkkal, szabadtéri gyerekmedencével, szaunával, gőzkabinnal és számos egyéb szolgáltatással várja a pihenni, gyógyulni és kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A jegyárakról, szolgáltatásokról és aktualitásokról a www.babolnafurdo.hu weboldalon, illetve a facebook.com/babolnafurdo közösségi oldalon találhatnak további információkat.

A Bábolna Strand- és termálfürdő története

A fürdő története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Burgert Róbert, a Bábolnai Állami Gazdaság akkori vezetője fúratott két kutat annak reményében, hogy olajat találnak. Olaj helyett azonban a kutakból 38, illetve 51 Celsius-fokos víz tört fel, melyek mezőgazdasági célokra, vagy fűtésre nem voltak elég melegek, így már akkor felmerült egy fürdő létesítésének az ötlete. Vizsgálatoknak vetették alá a termálvizet, a próbafürdések pedig igazolták a melegebb kút 1200 méter mélyről érkező 51 Celsius-fokos vizének gyógyhatását egyes mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések kezelésénél, de a gyógyvízzé nyilvánított termálvizet akkor még nem hasznosították. Az azóta eltelt több, mint 3 évtized alatt számos elképzelés és terv született a víz hasznosítására, azonban 2016-ig kellett várni, hogy külső befektető bevonása nélkül az önkormányzat önerőből megkezdhesse a város történetének legnagyobb komplex beruházását.

Ugyanis a Bábolna Strand- és Termálfürdő bár a legfontosabb része, de mégis csak egy eleme annak a szabadidős és turisztikai fejlesztésnek, mely a korábbi téglagyár elhanyagolt és kihasználatlan területén valósult meg.

A közel 13 hektáros területen 3 hektáron kap helyet a Termálfürdő, a mellette elhelyezkedő 10 hektáros területen pedig Szabadidőparkot hoztak létre tenisz- és, 2

futópályával, csónakázó tóval és Csónakházzal, tanösvénnyel, szánkódombbal és szabadtéri fitnesz-parkkal.

Így minden adott az aktív pihenéshez, kikapcsolódáshoz, melyet csak még vonzóbbá tesz a Ménesbirtok, lovas látványosságok és a környék különleges szépsége.

A teljes beruházás összköltsége mintegy 3,5 milliárd forintot tett ki, melyből kb. 1 milliárd forint az Uniós támogatás, 1,2 milliárd forint hitelt vett fel az önkormányzat, a fennmaradó összeget pedig Bábolna Város Önkormányzata biztosította a megvalósuláshoz.

Az önkormányzat határozott célja, hogy emberi léptékű, szerethető fürdő jöjjön létre, ahol a középpontban a belföldi turizmus szerepel.

Bábolna Strand- és Termálfürdő

A 3 hektáron elterülő fürdő nyáron 997, míg a téli időszakban 341 fő befogadására alkalmas. A téli időszakban 2 gyógymedence és 1 élményelemekkel ellátott termálmedence várja a vendégeket közel 180 nm-es vízfelülettel. Ezek közül a legmelegebb 38, míg a „leghidegebb” 30 Celsius-fokos. A medencéket tápláló kút 1290 m-es mélységből feltörő 38- 40 Celsius-fokos nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévize a jodid-ion tartalma által kifejtett gyógyhatásnak köszönhetően a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható, mely keringésjavító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így egyes mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, illetve ivókúraként is alkalmazható.

A nyári időszakban (június 1. – szeptember 30.) a 3 téli medence kibővül egy 200nm-es élménymedencével, gyerekpancsolóval és 100 nm-es Spray-parkkal, illetve számos sportolási lehetőséggel a strandfocitól a kültéri fitness-parkig. A Bábolna Strand- és Termálfürdő emellett számos egyéb szolgáltatással – sóterápiás gőzkabinnal, 2 finn szaunával, étteremmel, kávézóval és büfével – várja a pihenni vágyókat.

A fürdő a hét minden napján nyitva tart hétfőtől vasárnapig 8:00-20:00 között.

A jegyárakról, szolgáltatásokról és aktualitásokról a www.babolnafurdo.hu weboldalon, illetve a facebook.com/babolnafurdo közösségi oldalon találhatnak további információkat.

A magas ásványianyag-tartalom miatt a Bábolna Strand- és Termálfürdő által javasolt fürdési idő 2*30 perc és külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyerekek 14 éves kor alatt külön orvosi javaslat hiányában a gyógymedencéket nem, csak a vízforgatásos kültéri medencéket használhatják.

Metángázos kiserőmű

A Bábolna Strand- és Termálfürdő szakmai különlegessége a tavasszal átadott metángáz-leválasztó kiserőmű, melynek segítségével villamos- és hőenergiát állítanak elő a termálvízből leválasztott metánból. Erre azért van szükség, mert a víz metángázt tartalmaz, melyet speciális eljárással választanak le. A kiserőmű a gázt felhasználva energiát termel, melyet az önkormányzat egyes intézményei – sportcsarnok, főzőkonyha és a fürdő – használnak fel.

A metángázos kiserőmű építése 2018-ban kezdődött Uniós támogatással, melyhez szintén jelentős önerővel járult hozzá az önkormányzat.

Így a Bábolna Strand- és Termálfürdő nem csak modern, de egyúttal energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontból is igazi XXI. századi épület.

Szabadidőpark

A fürdő mellett elhelyezkedő 7 hektáros Szabadidőpark és Csónakház területileg és funkcionálisan is szorosan kapcsolódik a termálfürdőhöz. Az önkormányzat ez esetben is komoly önerőt biztosított a kivitelezéshez, melyet mintegy 590 millió forintos értékben EU-s forrásból valósítottak meg.

A Szabadidőpark számos sportolási és kikapcsolódási lehetőséggel várja a családokat a legkisebbektől a legnagyobbakig. A gyerekek számára igazi Kánaán a park 900 nm-es játszótere, ahol minden korosztály megtalálhatja a hozzá illő modern, biztonságos – és nem utolsósorban szép játékokat. Emellett tanösvény, télen pedig szánkódomb is várja a gyerekeket, miközben a felnőttek számára kivilágított teniszpálya, szabadtéri fitness-eszközök és rekortán futópálya is készült. A park területén egyébként nem is egy, hanem két tavat hoztak létre, melyek a Fürdő termálforrásából táplálkoznak.

A Szabadidőpark számos attrakcióját a park közepén, a tóparton felépített Csónakház teszi igazán teljessé. Az épület ugyanis a csónakázási lehetőség mellett különböző rendezvények megtartására is kiváló, így a baráti grillezéstől kezdve a romantikus esküvőkig szinte mindenre alkalmas helyszín lehet.

Elérhetőségek/információ

A Bábolna Strand- és Termálfürdő honlapján, illetve facebook oldalán található – a fürdőről szóló – fotók forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Amennyiben további információra van szükségük, szívesen állunk rendelkezésükre az info@babolnafurdo.hu e-mail címen, illetve telefonon a +36 34 555 610-es telefonszámon.

Forrás: Bábolna Strand- és Termálfürdő

About regio34

Check Also

ÁPRILIS 16. A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük