Home / Egyéb / Végre itt a nyár!

Végre itt a nyár!

Változóan felhős-napos, az ilyenkor megszokottnak megfelelő hőmérsékletű, nyári időjárás lesz az elkövetkezendő napokban

Csütörtökön a relatíve napos reggeli és délelőtti órákat követően délután már időnként megnövekszik a fátyol- és a gomolyfelhőzet. Csapadéktól azonban egyelőre nem kell tartani. Kellemesen meleg nyári időben lesz részünk. A dél-keleties légmozgás általában gyenge-, olykor mérsékelt lesz.

Pénteken a napközben már többször erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből több helyen számítani lehet záporok-, zivatarok létrejöttére. Helyenként heves zivatar is előfordulhat átmenetileg megerősödő széllel, intenzív villámtevékenységgel és néhol akár jégesővel. Fülledt meleg időnk lesz, melyet csak a záporok- és zivatarok fognak enyhíteni. A dél-keleties légmozgás – a konvektív cellák közvetlen környezetét leszámítva – jobbára mérsékelt lesz.

Szombaton is hasonlóan gomolyfelhős, nyári időnek leszünk részesei, ám a délutáni órákban már kevesebb helyen alakul ki zápor-, zivatar. Ráadásul ahol ez be is következik, ott sem várható erős csapadéktevékenység. Tovább erősödik a felmelegedés, mely így már helyenként akár meg is közelítheti a 30 Celsius-fokot. A dél-, délkeleti szél jellemzően gyenge-, mérsékelt lesz és csak zápor-, illetve zivatarcellák közvetlen környezetében erősödhet meg – átmenetileg.

Vasárnap eléri csúcspontját a már hét eleje óta tartó felmelegedés: délután egészen 30 fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála. Ezt tetézi az is, hogy a hajnali-, kora reggeli órákban sem süllyed 18 fok alá a hőmérséklet. A délután folyamán időnként ismét erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, melyből néhány településünkön egy-egy frissítő zápor-, zivatar kialakulására is számíthatunk. A légmozgás nyugatiasra fordul és egyelőre gyenge-, mérsékelt marad.

Hétfőn észak felől egy gyenge hidegfront súrolja hazánk térségét. Hatására számottevő csapadék ugyan nem, viszont átmeneti kisebb felhősödés és szélélénkülésre számíthatunk, emellett néhány fokkal enyhül a nagy meleg. A legerősebb széllökések 30-35 km/h alakulnak.

Kedden is változóan gomolyfelhős-napos idő elé nézünk. Az olykor megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb csak néhol jöhet létre egy-egy frissítő zápor. A hőmérséklet csúcsértéke 26 °C körül alakul. Az immáron dél-nyugatias légmozgás többnyire gyenge-, mérsékelt lesz.

Július első napján, szerdán sem változik érdemben a helyzet, azaz marad a változóan felhős idő többórás napsütéssel, délután itt-ott esetleg néhol záporral-, zivatarral. Ismét erősödni kezd a nappali felmelegedés. Az észak-nyugatiasra forduló szél gyenge-, mérsékelt marad.

Délelőtt 11 órától délután 4 óráig viszonylag erős UV-B sugárzásra számíthatunk. Ez időszak alatt tehát érdemes kerülnünk hosszabb a napozást, hiszen bizony már akár egy óra alatt is le lehet égni.

(forrás)

About regio34

Check Also

2003-BAN EZEN A NAPON NÉPSZAVAZÁSON DÖNTÖTT MAGYARORSZÁG AZ EU-TAGSÁGÁRÓL

Az országos népszavazás a maga 45,62 részvételi százalékával eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76%-a támogatta …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük