Home / Egyéb / Robbanás 400 méter mélyen

Robbanás 400 méter mélyen

1983. június 22-én, ma 37. éve ezen a napon történt az oroszlányi bányaszerencsétlenség

Június 21-én, az éjfél utáni órákban óriási vihar indult Oroszlány, Tatabánya, Mór, Bokod, Pusztavám, területén és a környéken. Ömlött az eső, dörgött villámlott, zúgott a szélvihar.

Az Oroszlányi Szénbányák Márkushegyi Bányaüzemben az éjszakai műszakban folyt a termelés. A vihar, a villamosan túltöltött légköri viszonyok, a villámlások, a bányának áramellátási problémát, sőt, áramkimaradást is okoztak. A bánya létfontosságú főszellőztető gépe is megállt.

Az ország legnagyobb, alig pár éve termelő mélyművelésű bányájának szellőztetése leállt, emiatt a felszaporodott metángáz berobbant és a bánya gyakorlatilag „elszállt”.

Mintegy négyszáz méter mélyben, iszonyatos erejű sújtólégrobbanás rázta meg a földalatti térség valamennyi vágatát, fejtését. Végigsöpört mindenütt és irtott mindent. Légajtókat, gépeket, villamos berendezéseket. És bányászokat… Aztán, szinte azonnal iszonyú munka indult a kollégák, a munkatársak mentésére.

A riasztott tatabányai és oroszlányi bányamentők a bányamentő autóból egyenesen rohantak a függőleges aknához, hogy leszálljanak a bajbajutottakhoz. Emberfeletti munkát végeztek.

A tatabányai és a móri kórházból szinte azonnal ott voltak orvosok, ápolók. A felolvasó terem, mintegy kórház, megtelt sebesültekkel és lassan szembe kellett nézni a tényekkel.

A bányamentők sorban hozták az égési és mechanikai sérülésekkel, szén-monoxid mérgezésben elhunytak holttesteit. Lakatosok vájárok, aknászok, villanyszerelők, szállítók, gépkezelők.

Bányászok… 33 magyar és 4 lengyel bányász maradt alul az elemekkel vívott küzdelemben és számos sérült.

Emlékezni kell, hogy mennyire esendő az ember és az élet milyen törékeny. És emlékezni kell azokra, akik az égi szénmezők között már megtalálták végső nyughelyüket, és emlékezni kell erre az ősi munkakultúrára is, amely nagy részt vállalt az emberi a civilizáció rögös útján.

(forrás)

About regio34

Check Also

2003-BAN EZEN A NAPON NÉPSZAVAZÁSON DÖNTÖTT MAGYARORSZÁG AZ EU-TAGSÁGÁRÓL

Az országos népszavazás a maga 45,62 részvételi százalékával eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76%-a támogatta …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük