Home / Egyéb / STOP AVALON TATA!

STOP AVALON TATA!

Civil összefogás, aláírásgyűjtés és helyi ellenzéki politikusok fellépése mellett a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa is nyilatkozatban áll ki az Avalon építkezésével szemben

A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa –International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) – is nyilatkozatban ítélte el az Öreg-tó partjára tervezett luxushotel építését, és a beruházás előkészítésének – tervezésének azonnali leállítására szólít fel és a káros építés megakadályozását kéri Tatáért felelősséget érző minden döntéshozótól!

ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság nyilatkozata
Tata épített-, és táji értékeit veszélyeztető szállodaépítésről

Az ICOMOS a műemlékvédelem nemzetközi szakmai civil szervezete.
Magyar Nemzeti Bizottságának feladata azoknak a nemzetközileg elfogadott és elvárt követelményeknek a képviselete, amelyek lehetővé teszik értékeink hiteles megőrzését.
Itthon egyik feladata, hogy segítse értékeink megőrzését annak érdekében, hogy az utánunk jövő generációk is megismerhessék kulturális örökségüket.

Ezért fogadtuk megdöbbenéssel annak az idegenforgalmi fejlesztésnek nevezett, túlméretezett, szállodaépítési programnak a hírét, amely megvalósulásával Tata történeti településképében helyrehozhatatlan súlyos kárt okozna!

A táji-, természeti környezet és a barokk történeti település összefonódásának legkiválóbb példája Tata.

Az Öreg-tó vízfelülete, a tó tengelyében megjelenő vár látványa, az Esterházy kastély és parkja, a korábbi Schweizerei helyére épült műemlék Lóistálló és természeti környezete, a vízimalmok sora és a történeti kertként elsők között védett Cseke-tó partján fekvő Angol-kert egy nagy egységbe szervezett összefüggővé komponált páratlan táji-, történeti együttest alkot.

Ez az egész tájjal összhangban megjelenő együttes és a történeti település összefonódása olyan kimagasló európai kultúrtörténeti érték, ami méltán hozott hírnevet és elismerést városának.

A több száz év alatt folyamatosan őrzött tájképi értékeknek védelme eddig minden tatai településfejlesztési program megkérdőjelezhetetlen alapja volt.

Nem véletlen, hogy minden korábbi kor városvezetése értőn és féltve vigyázta fejlesztései során ezt a Tatának rangot adó különös értéket alkotó történelmi arculatot.

A látványosan együtt élő történeti táj és a benne megjelenő építészeti elemek összefüggő harmonikus rendszert alkotnak.
Ennek egyik fontos és meghatározó eleme a Lóistálló és ligetes környezete.

Ezt tenné tönkre a helyhez méltatlan gigantikus szállodaépítés.
Az egyensúlyban lévő természeti,- és műemléki környezettől erősen elüt a tervként bemutatott épület – tömege, kiterjedtsége és megjelenése révén nem csak a környezetben lévő műemlékekhez képest aránytalan építmény, hanem Tata városának kialakult léptékétől és beépítési rendjétől is teljesen idegen.

Megvalósulása esetén Tata legfőbb értékében keletkeznek visszafordíthatatlan károk, a mai város saját történeti értékét semmisítené meg!

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága határozottan kiáll Tata épített-, és táji értékeinek védelme mellett, ezért az Öreg-tó partjára tervezett aránytalan, a helytől és környezetétől elütő tömegű és formavilágú tóparti szállodai beruházás előkészítésének – tervezésének azonnali leállítására szólít fel és a káros építés megakadályozását kéri Tatáért felelősséget érző minden döntéshozótól!

Budapest, 2020. június 8.

ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.