Home / Egyéb / Jámbor Róbert, a Jobbik Magyarországért Mozgalom kisbéri szervezet vezetőjének gondolatai a Trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán

Jámbor Róbert, a Jobbik Magyarországért Mozgalom kisbéri szervezet vezetőjének gondolatai a Trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán

A kisbéri Trianon emlékhely tábláján ez az üzenet olvasható:

„Amit az erő és a hatalom elvesz, azt az idő és kedvező szerencse visszahozhatja, de miről a nemzet önmaga lemondott, annak a visszaszerzése, mindig nehéz és kétséges.” (Deák Ferenc)

Miért és hogyan emlékezzünk Trianonra, a békediktátumként aláírt szerződésre? A legkönnyebb úgy, hogy kizárólag másokat hibáztatunk. A gonosz, szűk látókörű, kapzsi győztes nagyhatalmak, és a hazug propagandával élő nemzetiségeink, akik érthetetlen módon gyűlöltek bennünket. Ők mindennek az oka. Ilyen egyszerű. Tényleg ilyen egyszerű? Nem!  Az önsajnálat, a sebek nyalogatása, felszaggatása, a gyűlölet magas szinten tartása nem gyógyír a Trianon okozta bajokra. A nehezebb feladat az, hogy megnézzük, mi vezetett ide! És ehhez már önvizsgálat is kell, az előzmények pontos ismerte.

Akik komolyan foglalkoznak a Trianonhoz vezető út megismerésével, azok Mohácsnál keresik a kezdetet. A 3 részre szakadt ország helyzete, a török uralom eredményezte magyarság lefeleződése, és függetlenségünk úgyszólván végleges elvesztése mellett a magyarság egymáshoz való viszonya az igazi ok. A magyar elit, a nemesség nem tekintette a nemzet részének önmagán kívül a népesség többi részét. A betelepítések és bevándorlás nyomán a lakosság felét kitevő nemzetiséget erőszakosan asszimilálni akarta.

Mindezek az előzmények olyan állapotokat eredményeztek 1918-ra, hogy képtelen volt az ország, a nemzet az érdekeinek érvényesítésére, tenni azért, hogy ne legyen ilyen csúfos a vereség.

A megemlékezéseknek, ha pusztán csak azért vannak, hogy elsírjuk bánatunkat, vajmi kevés értelme van! Mert erőt meríteni a kesergésből nem lehet. De tanulni lehet belőle, hogy ne lépjünk bele a hasonló gödrökbe, ne kelljen a rosszat megismételni.

Ha nem mondjuk ki, és nem is teszünk ellene, hogy a mai magyar társadalom ilyen vészesen megosztott, és ilyen élesen szemben álló, szinte ellenséges egymással, akkor bizony folytatódik a bánat és a gyötrődés az ilyen gyásznapok közötti időkben is.

Hogyan valósul meg ilyen viszonyok között a nemzeti összetartozás, hogyan lesz felelős minden magyar minden magyarért, amikor elmarad a felelősségre vonás? A végrehajtó hatalmat hogyan ellenőrzi a törvényhozás, ha ugyanazon párt katonái ülnek a kormányban, mint az országgyűlés döntő többségében?

Ehhez hasonló nagy társadalmi kérdések, bajok megoldatlansága is okozta Trianont.

Emlékezzünk, és ne hagyjuk, hogy maguk alá gyűrjenek bennünket a káros, rossz folyamatok!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai a megye több pontján emlékeztek e fájdalmas évfordulóra. A galériában Kisbér mellett Ács, Komárom, Nyergesújfalu, Oroszlány, Tata, Tatabánya és Tokod alapszervezeteinek megemlékezése látható.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.