Home / Egyéb / Hiába a lakossági és ellenzéki tiltakozás, petíció, népszavazási kezdeményezés mégis szálloda épülhet a tatai Öreg-tó partjára

Hiába a lakossági és ellenzéki tiltakozás, petíció, népszavazási kezdeményezés mégis szálloda épülhet a tatai Öreg-tó partjára

Michl József, Tata polgármestere: „A PAPA MEGMONDJA, HOGY MI ÉPÜLHET MEG”

Ne a „papa”, hanem a közösség döntsön!!!

Ha azt halljuk, hogy a hétvégi program Tata volt, akkor kérdezni sem kell, hiszen természetes, hogy Tata egyenlő az Öreg-tóval, nincs olyan, aki ha Tatán szeretné a szabadidejét tölteni ne keresné fel. Egy séta a tó körül a testnek és a léleknek is élmény, feltöltődés. Minden évszakban kellemes kikapcsolódás az ott töltött idő és valami oknál fogva újra és újra ugyanolyan jól esik ott lenni és gyönyörködni a látványban. De sportolási célból is sokan keresik fel, mennyivel kellemesebb ilyen környezetben futni vagy kerékpározni, talán még teljesítménynövelő hatása is van ennek környezetnek.

Május 7-én mi is írtunk arról, hogy ezt a sokak által kedvelt, szeretett élményt, látnivalót, csodát fogja csorbítani az a beruházás, amelyben egy 19 méter magas, 120 szobás luxusszállodát szándékoznak építeni a tó partjára, az Eötvös iskola elé. Tata ellenzéki politikusai és civilek már február elején helyi népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, melyben többek között helyi rendeleti szabályozásban kérik a tó jelenlegi partvonalának 100 méteres körzetében az építkezések tiltását. Az Avalon szállodalánc beruházása ellen a népszavazási kezdeményezés mellett több más módon is tiltakoznak, petíciót, közös állásfoglalást fogalmaztak meg. A tiltakozók azt remélték, hogy már maga a kezdeményezés, illetve a korábbi petíció és az ellenzéki állásfoglalás is elegendő lehet ahhoz, hogy jelezze az Avalon Park Kft. és a fideszes városvezetés felé: sokan vannak olyanok, akik a mostani formájában szeretik az Öreg-tavat. Sőt, ragaszkodnak is hozzá és küzdeni is hajlandóak érte.

Sajnos mindez nem volt elég ahhoz, hogy Michl József polgármester a többség akaratának megfelelően cselekedjen. A járvány miatt bevezetett különleges jogrenddel élve a fideszes polgármester egy személyben határozott arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli a tópart érintett részét. Ebben a helyzetben a képviselő-testület egyetértésére sem volt szükség.

Tegnap Facebookon közvetített sajtótájékoztatón (melyen csak a reprezentatív sajtó és a fideszes önkormányzati képviselők vehettek részt) a Hell Energy Magyarország Kft. kommunikációs és marketingigazgatója, Pantl Péter jelentette be, hogy a tatai Öreg-tó partját választották luxusszálloda-beruházásuk helyszínének. Elmondta azt is, hogy nem adják fel könnyen a tervüket, azonban amennyiben a város nem támogatja a beruházást akkor az egyik balatoni koncepciójuk mellett döntenek.

A tájékoztatón vendégként résztvevő Michl József polgármester elmondta, hogy amíg ő lesz a polgármester addig további beruházások nem lesznek az önkormányzati és állami tulajdonban lévő, a szóban forgó beruházás körüli erdős részeken. Felvetődik a kérdés, hogy ez az ígéret mennyire van kőbe vésve. Kitől jövő és milyen beruházás ötlete teszi majd a polgármester ígéretét semmissé? A polgármester az ügyben kialakult vitát elbagatellizálva családi perpatvarhoz hasonlította, amelyben hatalmas csata folyik, mindenki elmondja az érveit, végül „A PAPA MEGMONDJA, HOGY MI ÉPÜLHET MEG”, ÉS EGY OLYAN „KONSZENZUSOS” DÖNTÉS SZÜLETIK, AMELYET AZTÁN AZ EGÉSZ CSALÁD SZERETNI TUD.

Ez az összehasonlítás azonban ebben az ügyben teljesen elfogadhatatlan, hiszen bármilyen tágabb értelemben is vesszük a „család” (város, térség) fogalmát mindenképp sokkal nagyobb horderejű kérdésről van szó. Ugyanis egy olyan természeti örökségben való változtatásról születik döntés, ami nemcsak Tata, Komárom-Esztergom megye vagy Magyarország gyöngyszeme, hanem egész Európáé. A vadludak telelése, vonulása a tatai Öreg-tavon, ezen a különleges madár-pihenőhelyen nemzetközileg is figyelemmel kísért esemény. Idén 35000 vadlúd telelt itt, a megfigyelések során kiemelt fajok is felbukkantak. Egy ilyen beruházással olyan változtatások történnek, melyek kihatással lesznek az utánunk jövő nemzedékek rájuk hagyott örökségére is. Úgyhogy a „papának” olyan döntést kell hoznia, amibe nem beletörődve elfogad a „család”, hanem olyat, ami most is a „családnak” és majd az unokáknak is a legjobb. A család pedig a tatai, térségi lakosság.

A sajtótájékoztató után az ellenzéki helyi politikusok és pártok ismételten, sokadszor foglaltak állást az ügyben, népszavazás kiírását követelve a természetromboló beruházás ügyében.

A Momentum helyi szervezete Facebook bejegyzésben számolt be a tegnap történtekről:

Horváth László a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője bejegyzésében ismételten kijelenti, hogy nem támogatja a szállodaépítést és a petíció aláírására buzdítja olvasóit.

„Az Öreg-tó és környéke a történelmi városkép részét képezi, a körülötte lévő természetvédelmi terület az állatvilág élőhelye‼️

A város ezen pontján a sétálni, futni, túrázni, kikapcsolódni vágyóknak egy pénzben nem mérhető, kellemes érzést nyújt a növény és állatvilág összessége.”

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.