Home / Egyéb / Türelmetlen horgászok, országos haltelepítési akció

Türelmetlen horgászok, országos haltelepítési akció

A napokban a halőri szolgálat több esetben ért tetten olyan türelmetlen horgászokat, akik tilalmi időben méreten aluli pontyokat tartottak meg.

Megyénk horgászvizeibe 18 különböző helyszínen összesen 32 tonna pontyot telepítettek.

Schmidt-Kovács Bence tájékoztatása szerint legutóbb a neszmélyi Duna-ágban cirkáló halőrök figyeltek fel arra, hogy a pecás előtt egy kötél vezet a vízbe. Ezt felszedve három pontyot találtak, melyek közül kettő méreten aluli volt. A horgász a halakat kopoltyújukon átfűzve egy zsinegre pányvázta ki.

Az elkövető nemcsak a május 29-ig tartó tilalmi időben érvényes méretkorlátozást sértette meg, de vétett a mennyiségi korlátozás ellen is, miszerint a tilalom lejárta után pontyból és nemes halból egyaránt két-két példányt szabad megtartani. A horgásztársat lopásért a helyszínen rendőrségi segítséggel feljelentették, ezen felül a Halőri Szolgálat munkatársai az illetékes halgazdálkodási hatóság felé is feljelentést tettek.

A táti Duna-ágban egy horgász nem elégedett meg az általa utolsóként kifogott, 4-5 kilósra becsült ponttyal, csónakjában egy vödörben több méreten aluli példányt találtak. Állítása szerint ezeket a halakat a vele lévő társa emelte ki. Őket a nyílt vízen, egy civil csónakból érték tetten.

A Komárom Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége mindkét horgász ellen feljelentést tett. Az elkövetők jelentős pénzbüntetésre és legalább egy éves eltiltásra számíthatnak – mondta el a KEMHESZ szakmai igazgatója. Ennél az esetnél a szövetség segítségre szolgált a közösségi média és a horgászat becsületét óvó tagok bejelentése.

A KEMHESZ kéri a horgászokat, hogy tartsák be a szabályokat és várják ki a megszabott türelmi időszak végét. Ennek lejárta után élménydús kikapcsolódásra számíthatnak, mert a rendkívüli országos haltelepítési akció keretében május elején megyénk horgászvizeibe 18 különböző helyszínen összesen 32 tonna pontyot telepítettek.

Forrás: KEMHESZ

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.