Home / Egyéb / A kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés kutya gazdik számára

A kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés kutya gazdik számára

A Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat és az embereket. Kutyákon leggyakrabban 2 faj található meg hazánkban, de egy harmadik faj eseti behurcolásával is számolhatunk.

A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azok a figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okoznak.

A különféle kullancsfajok egyedfejlődési alakjai a vadállatokból a szívott vérrel veszik magukba a kórokozókat és adják tovább a következő csípett áldozatukba.

Az ember és a háziállat megfertőzése azon múlik; hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében, milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját adják tovább az emberbe vagy az állatba.

Kullancsok által terjesztett fertőző betegségek:

Babesiosis

A babesia nevű kórokozó egy egysejtű vérélősködő, mely a kutya vörösvértesteit támadja meg. A babesiosis jól ismert, kullancs által terjesztett parazitózis, melynek klinikai lefolyása változatos lehet. Legjobban ismert a klasszikus szövődménymentes forma. Klinikai tapasztalatok alapján a betegség három megjelenési formáját lehet elkülöníteni (akut, klasszikus, krónikus).

Akut lefolyású babesiosis tünetei

Hirtelen jelentkező magas láz (40-41 °C), nagyfokú elesettség, lép megnagyobbodás, szabad szemmel látható vérfesték vizelés még nincs.

Klasszikus” lefolyású babesiosis

Lázas állapot 2-3 napig, lép megnagyobbodás, vérfogyottság, citromsárga nyálkahártyák, vérfesték vizelés, „gyengülő” veseműködés.

Krónikus lefolyású babesiosis

Hetekig tartó váltakozó lázas-láztalan állapot, enyhe fokú vérfogyottság, lép megnagyobbodás. Vérfesték vizelés nem tapasztalható. Az ok kétféle lehet, vagy az immunrendszer „lépést” tart a fertőzéssel vagy egy másik típus a kiváltó ok. Ez utóbbi kórokozót (ún. „kisbabesia”) szórványos esetben, hazánkban is diagnosztizáltuk.

Lyme borreliosis (Lyme-kór):

Az egész szervezet betegsége. Fő tünetei: kokárdaszerű borpír, láz, „nyári influenzaszerű” állapot, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi-és izomfájdalom, szívritmuszavar stb. Egy tünet megszűnése vagy megszüntetése nem jelenti a Lyme-kóros beteg gyógyulását.

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agy­hártyagyulladás):

Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz):

Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság látható a betegen, íny- és orrvérzés kíséretében. Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

Q-láz (kérdőjeles láz):

A tünetek az emberben és a háziállatban a szerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszervet támadja-e meg.

Tularemia (nyúlpestis):

E betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. (PI. kullancscsípéssel, bőrtularemia”, légúti fertőzéssel: tüdő-tularemia” stb.)

Mediterrán foltos láz:

Dél-Európában e betegség kórokozóját a kullancsok közvetítésével a kutya adja át az embernek. Fő tünetei: láz, bőrkiütés és pörkös fekély, hányás, tudatzavar stb.

Tibola:

Fő tünete a kullancscsípés helyén pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

Magunk és kedvencállatunk védelme érdekében kövessük állatorvosunk ajánlását és gyógyszertárakban, állatpatikákban vagy kisállat kereskedésekben kapható különféle készítmények közül rendszeresen alkalmazzunk nyakörvet vagy rácseppentőt.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.