Home / Egyéb / Európa nap

Európa nap

Ezen a napon az uniós országokban a béke és az egység szellemét ünneplik az öreg kontinens polgárai.

1950-ben ezen a napon jelentette be Párizsban Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet közgazdász a Schuman-tervként ismertté vált javaslatukat, amely az Európai Unió alapját képező Európai Acél- és Szénközösség (ESZAK, angolul: ECSC) megalapításához vezetett.

A tagországok kormányfői 1985-ös milánói találkozójukon elhatározták, hogy „EURÓPA NAP”-ként fog bekerülni ez a nap a köztudatba, mely minden tagország állampolgárához szól. Mindenki, aki demokratikusan választja a belépést, elkötelezi magát a békeprogram, szociális fejlődés, gazdasági fejlődés és szolidaritás alapgondolatai mellett.

Az tagállamok 1992. február 7-én aláírták a maastrichti szerződést, hivatalos nevén a Szerződést az Európai Unióról, és 1993-tól megalakult az Európai Unió, amely kereskedelmi, utazási és szállítmányozási szabadságot adott a tagállamoknak, és elvezetett a közös valuta bevezetéséig.

Magyarország 2004. május 1-én csatlakozott több országgal karöltve az Európai Unióhoz.

About regio34

Check Also

Elárulta az orvosi kamara, itthon milyen arányban vannak lélegeztetőgépen az oltottak

Facebook-bejegyzésben tájékoztatott az első magyar adatokról a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, hogyan oszlik meg az …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük