Home / Egyéb / Párokat, családokat zárt el egymástól a veszélyhelyzet miatti határzár

Párokat, családokat zárt el egymástól a veszélyhelyzet miatti határzár

Szlovákiában április végén online aláírás gyűjtés kezdődött az ügy érdekében, a Magyar Közösség Pártja pedig a napokban levélben fordult a szlovák és a magyar külügyminiszterhez

Lassan 2 hónapja, hogy a magyar-szlovák határon nem lehet szabadon közlekedni, a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések számos családot szakítottak szét. Főleg a határ menti térséget érinti ez a korlátozás, az egyes családtagok nem léphetik át az államhatárt, illetve tizennégy napos kötelező karantént von maga után a hazatérésük.

Az online aláírásgyűjtés célja, hogy méltányosságból biztosítsák az átjárhatóságot a személyforgalom részére a szlovák-magyar határokon.

A petíció megfogalmazói szerint egy az utazó és fogadó családtag személyi adatait, határátlépés helyét és idejét, gépjármű rendszámát és az úti célt tartalmazók kérelem kitöltésével kérhetnék méltányossági határátlépést, valamint nyilatkoznak arról, hogy nem érintkeznek mással, csak a megadott családtagokkal és csak a célként megjelölt címre mennek.

A petíciót alig két nap alatt több, mint 6500-an írták alá.

A Magyar Közösség Pártja levélben fordult a Szlovák Köztársaság külügyminiszteréhez, hogy amennyiben a járványügyi mutatók lehetővé teszik, lazítsanak a szigorú határátlépési gyakorlaton, mivel többek között számos Magyarországon tanuló diák már hosszú hetek óta nem tudta meglátogatni szüleit, nagyszüleit, rokonait.

A javaslat értelmében a párt a határátlépés engedélyezését kéri a meghívólevéllel rendelkező polgárok számára a határtól számított például 80 kilométeres távolságon belül. A két ország közötti, ez ügyben folytatandó párbeszéd előmozdítása érdekében hasonló tartalmú levéllel fordult a párt Szijjártó Péterhez, Magyarország külügyminiszteréhez is.

About regio34

Check Also

1989-ben ezen a napon volt a négyigenes népszavazás

1989. november 26-án tartották az első országos népszavazást Magyarországon. A “négyigenesnek” elnevezett referendumon a köztársasági …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük