Home / Egyéb / Május 1. a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja

Május 1. a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja

A munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni

Eredete egészen 1817-ig, az angol ipari forradalomig nyúlik vissza, ekkor fogalmazták meg először a „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” szlogent, ekkor ez tüntetésekkel és sztrájkokkal követelő kezdeményezés hamar kudarcba fulladt.

1886. május 1-én Chicagóban munkás szakszervezetek szerveztek sztrájkot a 8 órás munkaidő bevezetéséért, 350 ezer munkás mozdult meg. Május 4-én a haymarketi zavargásban zavargásban 7 rendőr és 4 tüntető vesztette életét.

1889.júliusában Párizsban megalakult a II. Internacionálé, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülése volt, melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján,1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért. Az évek során a nemzetközi szakszervezetek és munkásmozgalmak munkájának köszönhetően bővültek a munkások jogai és lehetőségei és a munkásünnep nemzeti ünneppé nőtte ki magát számos országban.

A kommunista rendszerek kiemelt ünnepként kezelték. A szocialista országokban fényes külsőségek közepette ünnepelték. Hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap volt, amelyen nagyszabású, látványos felvonulásokkal „a gazdasági és szociális vívmányokat” ünnepelték. A kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával számos helyen majálisokat rendeznek ilyenkor. A világ nagyvárosaiban a szakszervezeti szövetségek szerveznek megmozdulásokat, amelyeken főként a munkavállalói jogok védelme, érvényesítése, méltó bér és nyugdíj, a munkahelyek megőrzése szerepel követelésként.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.