Home / Egyéb / Interjú Szabó Mihállyal, Oroszlány alpolgármesterével veszélyhelyzet idején

Interjú Szabó Mihállyal, Oroszlány alpolgármesterével veszélyhelyzet idején

Intézkedésekről, költségekről, várható hatásokról, szabálykövetésről, védőfelszerelésről, Közterület-felügyelet munkájáról

Valószínűleg nem ilyen eseményekre számított 2019 októberében, amikor alpolgármesterré választották. Mikor volt az a pillanat, amikor először elgondolkodott azon, hogy városi szinten milyen védekezési lépéseket kell majd megtenni?

Az első védekezési lépéseket március 15-én tettük meg, ahogy a legtöbb önkormányzat is, bár – mivel vannak a városnak kínai kapcsolatai – már ezt megelőzően is figyeltük az eseményeket.

Nyilván napi szinten reagálni kell a kormányzat védekezéssel kapcsolatos rendeleteire. Milyen többlet intézkedést hoztak vagy terveznek hozni a kormányzati intézkedéseken felül?

Szigorítottuk a maszkviselés szabályait, Oroszlányon minden üzletben, beltéren, valamint a városi piacon kültéren is kötelező a maszk viselése, ezt a közterület felügyelet folyamatosan ellenőrzi is. Ez a rendelkezés visszavonásig folyamatosan hatályban van.

Időszakosan, a kormány általi szigorítási lehetőségekkel is éltünk: a városkörnyéki tavak és kirándulóhelyekhez vezető utakat, a kerékpárutat lezártuk a kirándulóforgalom elől.

A szabályokon kívül a segítségnyújtásról is intézkedtünk: biztosítjuk az idősek számára napi egyszeri meleg étel házhoz szállítást, segítőink bevásárolnak számukra, gyógyszertárba és postára mennek. Eddig két alkalommal a város minden háztartásába juttatunk el maszkokat, és folyamatosan ellátjuk a védekezéshez szükséges eszközökkel az intézményeket, a helyi egészségügyi és szociális dolgozókat.

Mekkora költségekkel járt eddig a városi védekezés? Milyen várható költségekkel kalkulál?

Eddig 51 millió forintba került a védekezés, de hogy ez mekkora összeget jelent majd, azt még becsülni sem lehet. Hiszen a krízis gazdasági következményei csak most jelentkeznek, az üzemek termelésének csökkenése vagy leállása, az elbocsátások, munkaidő-csökkentések, amely majd a szociális ellátórendszert terheli.

Hogyan látja az vírus-helyzet jelenlegi és jövőbeli hatásait a helyi Oroszlányi Tudományos és Technológiai Parkban található cégekre?

Végeztünk egy felmérést a város vállalkozásai között, amely alapján a helyi vállalkozók 90,6 százaléka kedvezőtlennek látja saját üzleti kilátásait, ezen belül a cégek 65,5 százaléka jelentős mértékű, 25,1 százaléka pedig enyhébb romlást prognosztizál a következő 6 hónapra.

Április 15-i adatok szerint az Ipari Park 25 cége közül 9 vállalkozás nem tervez jelenleg semmilyen leállást vagy munkarend változtatást. 1 helyi építőipari vállalkozás ideiglenesen leállt, 2 cég már végrehajtott munkaidő csökkentést az elmúlt időszakban, a többi társaság részben a járványhelyzet, részben a korábban már betervezettek miatt 1-2 hétre leállt, itt a napokban dől el, hogy milyen feltételekkel dolgoznak majd tovább.

A cégek többségénél különböző „vészforgatókönyvek” vannak: részmunkaidős foglalkoztatás, szabadságok ütemezett kiadása, illetve megjelent a fizetetlen szabadság is (de a cég ebben az esetben is fizeti a TB ellátáshoz szükséges minimum járulékot)

Hogy látja, az oroszlányi emberek betartják a rendelkezéseket/intézkedéseket? Mi a tapasztalata a különösen veszélyeztetett idősebb korosztály szabálykövetéséről a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban?

Mindenki fárad, de meggyőződésem, hogy Oroszlány polgárainak döntő többsége egyetért a korlátozásokkal, és valamennyien bízunk az összefogás erejében, ami mindig is jellemezte városunk közösségét.

Most a vírus terjedésének fokozódásával fokozottan figyelni kell a szabályok betartására is, segíteni és támogatni kell a hatóságok munkáját!

Mekkora humán erőforrást tud bevonni a város védekezési munkálataiba?

Ami a humán erőforrásokat illeti, eddig nincsenek gondjaink. A hivatal és a városi intézmények dolgozói segítőként vesznek részt a védekezési munkálatokban, és önkéntesek is segítik a munkánkat. Ők jellemzően az időseknek segítenek bevásárolni, gyógyszertárba és postára járnak vagy maszkot varrnak. Számos vállalkozó is felajánlotta, hogy segít, akár személy, akár áruszállítási feladatokban.

Mi a tapasztalata a védekező felszerelések önkormányzat által történő beszerzésével kapcsolatban? Vannak nehézségek?

A kezdeti hiányok után mára már szinte mindent sikerült beszereznünk. Elsők között osztottunk maszkot az összes háztartásba, és minden városi intézmény, az egészségügyben és szociális területen dolgozók, de a kereskedők is heti rendszerességgel számíthatnak a maszkok, kesztyűk és fertőtlenítők utánpótlására. Sikerült ózongenerátorokat vásárolnunk a mentőautók és az orvosi rendelők fertőtlenítésére, pajzsokat és más speciális védőfelszereléseket az egészségügyben dolgozóknak. Jelenleg a teszteket várjuk, hogy mihamarabb azzal is segíteni tudjuk a vírus terjedését.

Milyen intézkedésekre kerül sor a Közterület-felügyeleti osztály részéről a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban?

Milyen esetekben történik figyelmeztetés és milyen esetben pénzbüntetés kiszabása?

Először tisztázni kell, hogy kétféle korlátozás volt érvényben a hétvégén, és lesz most is:

  • a kijárási korlátozás, amelyet a kormány szabályoz, ebben az esetben a rendőrök járhatnak el és ők is bírságolnak
  • a helyi rendelkezés, ami az útlezárásokat és a maszkviselési kötelezettséget jelenti, ezt a közterület-felügyelet ellenőrzi.

Fegyelmezettek voltak a városlakók, néhány dologra azonban nem lehet elégszer felhívni a figyelmet: a kijárási korlátozás azt jelenti, hogy csak alaposan indokolt esetben szabad elhagyni otthonunkat, és mindenféle csoportosulástól tartózkodni kell. Tehát nem megengedett, még egy háztartásban élőknek sem, hogy közterületen, pl. a ház előtt beszélgessenek. Boltba menni szabad, de a padokon ücsörögni nem. Ennek a hétvégének az egyik fő ellenőrzési szempontja éppen a közterületen való csoportosulás lesz, lévén, hogy a héten a megyében ugrásszerűen megnövekedett a koronavírus-fertőzöttek száma.

Az utak lezárásakor nem ütköztünk problémába, mindenki együttműködő volt, a horgászegyesületek is a segítségünkre voltak. A tavaknál voltak szép számban vidékről érkezők, de jellemzően ők is megértették a korlátozásokat.

Ez vonatkozik a maszkviselésre is. Figyelmeztetnünk kellett a boltokban, de a helyiek megértették, és felvették a maszkot. Fennakadást a nem helyi vásárlók jelentették, akik nem voltak felkészülve a rendeletre. Szerencsére a környező településeken is sorra vezetik be a maszkviselés szabályait, ezért ez egyre kevésbé lesz gond.

Az elmúlt hétvégén a rendőrség 95 eljárást kezdeményezett a kijárási korlátozás megszegése miatt, ebből 3 esetben feljelentést tettek, 82 esetben bírságoltak és 11 esetben figyelmeztettek. A Közterület-felügyelet 2 eljárását indított, és kb. 80-100 esetben kellett figyelmeztetni a lakosokat a szabályok betartására.

Kérnénk, hogy említsen meg konkrét példákat, hogy a lakosságot tájékoztatni tudjuk, mert úgy tapasztaljuk, hogy a korlátozó rendelkezések még mindig nem egyértelműek a lakosság számára.

A közterület-felügyelők eljárást konkrétan a közterületen történő alkoholfogyasztás miatt indítottak, de volt olyan intézkedés is, amikor valaki megtagadta a maszk viselését az üzletben, amiért bírságot nem szabtunk ki, de az érintett kivezetésre került a boltból. A lezárt pihenőhelyeken is történt bírságolás.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.