Home / Egyéb / Beláthatatlan súlyosságú következményei lesznek az ellátatlan betegeknek, elmaradt műtéteknek, vizsgálatoknak

Beláthatatlan súlyosságú következményei lesznek az ellátatlan betegeknek, elmaradt műtéteknek, vizsgálatoknak

A koronavírus járvány miatt mi lesz azokkal a súlyos, de nem sürgős esetnek számító betegekkel akik emiatt maradandó károsodást szenvednek?

A koronavírus-járvány alatt csak a sürgősségi beavatkozásokat végezhetik el a kórházakban.

Monopolhelyzetbe kerültek a háziorvosok, mindenről ők döntenek. Sok lelkiismeretes orvost is megvisel, hogy nem gyógyíthat annak rendje és módja szerint. A telefonos konzultáció egy betegség feltárására, kezelésére és a sürgősség megállapítására nagy felelősség a háziorvos számára.

Beteg és beteg között bizony óriási különbségek húzódhatnak: nem mindegy, hogy valaki az elmaradó beavatkozások miatt csupán kényelmetlenül fog élni még egy ideig, vagy pont emiatt kell majd sürgősségivel ellátni, esetleg korrigálhatatlan károkat is okoz.

A Kásler által az egészségügyi intézményeknek kiküldött utasítás akkor tartja indokoltnak a beavatkozást, ha életveszély vagy tartós egészségkárosodás veszélye áll fenn.

Minden intézmény saját maga próbál improvizálni, így születnek eltérő gyakorlatok, míg egyes kórházakban a tartós egészségkárosodás elkerülésére hivatkozva vállalják a definíciószerűen nem azonnali végrehajtást igénylő műtéteket is, addig máshol a betegnek ki kell várnia, hogy a mentő jöjjön érte, mert az orvos tartva az esetleges szankcióktól előbb nem mer lépni.

Egyedül a fogorvosok azok, akik számára a kormány teljes mértékben biztosította a nyilvánosságot és akiknek így nem kell a sötétben tapogatózva improvizálniuk. A március 14-i kormányrendeletben egyértelműen szerepel, hogy amíg a veszélyhelyzet tart, addig csakis sürgősségi ellátást folytathatnak, és egy külön listában meghatározták, hogy konkrétan milyen panaszok és szakorvosi eljárások tartozhatnak bele a sürgősségi ellátás körébe.

A sürgősségi ellátás körébe nem tartoznak bele olyan eljárások, amikkel kezelni lehetne a rossz állapotban lévő fogakat. Így például ki kell húzni olyan fogakat is, amiket amúgy gyökérkezeléssel meg lehetne menteni.

Egészségügyi szakemberek szerint a nem koronavírusos betegek ellátását jól meg lehetne oldani előszűrésekkel, megfelelő tervezéssel és védőfelszereléssel, legyen az egy sérvműtét vagy egy rákszűrés.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.