Home / Egyéb / Csalási hullám a Gmail rendszerben

Csalási hullám a Gmail rendszerben

A Google szerint az elmúlt időszakban a koronavírusra épülő csalások nagyon nagy terhelést jelentenek a rendszernek.

A Gmail felületén a múlt hét folyamán napi mintegy 18 millió, a világjárványhoz kapcsolódó malware és phishing emailt csípett el, de 240 millió email a koronavírussal kapcsolatos spam.

A portál összefoglalójában szerepel: Többek között megfélemlítéssel vagy épp anyagi támogatás ígéretével próbálják átverni a felhasználókat, az egyik jellemző módszer, hogy a levelek küldői egészségügyi szervezetek, például a WHO képviselőinek adják ki magukat, hogy végül a saját zsebükben landoló adományokat kérjenek a címzettektől.

Ne kattints rá mindenre ami a járványról szól, mert sok a célzott vírus és átverés

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetközi és a hazai közegészségügyi, járványügyi intézmények, kormányzati szervek nem küldenek a fentiekhez hasonló információkat e-mailen keresztül, nem kérnek be érzékeny adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását. Ugyanakkor a csalók a pánikhelyzetet, és az emberek kíváncsiságát kihasználva célzott adathalász módszerekkel is igyekeznek rávenni az áldozatot pénzátutalások indítására és például banki adatok megadására.

Fokozott óvatossággal kell eljárni bármilyen új koronavírus (Covid-19) témájú ismeretlen eredetű e-mail, közösségi portálról érkező megkeresés esetén. Ne töltsenek le és ne nyissanak meg mellékletben szereplő, legtöbbször Microsoft Word, PDF, EXE, illetve MP4 kiterjesztésű fájlokat.

Kiemelték továbbá, hogy vigyázzanak az egyre gyakoribb pénzgyűjtő kezdeményezésekkel.

Kitértek arra is, hogy nagy számban jelennek meg olyan alkalmazások, amelyek látszólag az új koronavírussal kapcsolatos fontos információk közlésével kecsegtetnek, azonban valójában káros tartalmúak.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.