Home / Egyéb / Minden kórháznak az ágykapacitása 60%-át szabaddá kell tenni

Minden kórháznak az ágykapacitása 60%-át szabaddá kell tenni

Felháborodást váltott ki az intézkedés. A közösségi médiában kétségbeesett hozzátartozók, és betegjogi képviselők, kórházi vezetők tiltakoztak, de a panaszaikra nem kaptak válaszolt.

Olyan betegek kerülnek ki az ellátásból akik folyamatos ellátást és ápolást igényelnek, sokan felülni sem tudnak, és például infúziót kapnak, amit nem tudnak otthoni körülmények között megoldani a hozzátartozók, vagy demens betegek,az ő ellátásuk szintén szaktudást igényel.

A daganatos betegek közül olyanokat is elküldtek, akiket nem vár otthon senki.

Szakemberek sem értik, hogy mi ez a meggondolatlan, felelőtlen sietség. Ha kórházi ágyakra lesz szükség a jövőben, akkor azokat felelősen, előre ütemezetten is fel lehet szabadítani, nem kell ezért elvenni tisztességes magyar emberek életét, nem kell tőlük megvonni az életet jelentő ellátást.

Kásler Miklós, menesztette az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, mert az a tájékoztató szerint a járványügyi veszélyhelyzetben nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott utasításokat. Ezek lényege az volt, hogy április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára, s április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben. Az intézményben amputált, agysérült, központi idegrendszerében sérült, stroke után lábadozó betegek is vannak. A kórház dolgozói szerint a náluk ápolt betegeket nem lehet hazaküldeni, vagy máshova vinni, mert olyan speciális kezelést kapnak, ami máshol nem elérhető.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége figyelmeztetett, az ellátatlanul maradt vagy késve ellátott betegek egészségkárosodása, esetleges halála a járvány által okozott kárnál akár nagyobb jelentőségű is lehet. Ezért nem szabad különbséget tenni az erőforrások elosztásában a  vírussal fertőzött páciensek és a más betegségekkel küzdők között.

A szakértők szerint súlyos következményei, járulékos egészségkárosodások, sőt halálesetek lehetnek. A koronavírus megelőzése érdekében aránytalan sérelmet szenved más betegek megfelelő ellátáshoz való joga.

A veszély miatt műtétek maradnak el, komplett szűrővizsgálatok álltak le, lombikkezelést nyújtó klinikák zártak be, sőt sok rákbeteg is azzal szembesült, hogy előre nem látott ideig csak telefonon konzultálhat kezelőorvosával. A szakrendelések nagy része bezárt, a tervezett beavatkozásokat csak akkor végzik el, ha azok sürgősek. Elmaradnak a rákszűrések, a halaszthatónak minősített oltásokat később kapják meg a gyerekek és a kamaszok, és a fogászatokon is csak erősen indokolt esetekben látják el a betegeket.

Az ellátatlan esetek szaporodása a járvány okozta veszélyhelyzet végén az egészségügynek, a társadalomnak és a gazdaságnak okoz majd megoldhatatlan feladatot.

Azzal kapcsolatban ma még jósolni sem mer senki, hogy a járvány levonulása utáni rohamot hogyan fogja elbírni a korábban is kilométeres várólistákkal terhelt egészségügyi struktúra.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.