Home / Egyéb / Már csak Magyarország lóg ki a sorból a kieső bérek átvállalása ügyében

Már csak Magyarország lóg ki a sorból a kieső bérek átvállalása ügyében

Magyarországon még nincs döntés a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk enyhítése érdekében a munkaadóktól a bérköltségek bizonyos hányadának átvállalására.

Orbán Viktor hétfői nyilatkozata szerint április 6-án vagy 7-én bemutatják „Magyarország történetének legnagyobb gazdasági akciótervét”. Hogy a bérköltségek átvállalásával kapcsolatban mi fog szerepelni az akciótervben azt ma még nem lehet tudni.

Pedig azonnali intézkedésre lenne szükség, mert egyre többen maradnak munka, ezáltal fizetés nélkül. A turizmusban, vendéglátásban már a járvány elején jelentősen, ugrásszerűen megnőtt a jövedelem nélkül maradtak száma. A folyamatos leállások miatt sorra lesznek állásnélküliek az emberek. Tartalékaik nincsenek, vagy kevés. A napi megélhetésük kerül napokon, heteken belül veszélybe.

Régiónkban már minden ország meghozta ezt a döntést, utolsóként Szlovákia is csatlakozott a fizetést adó államok sorába: a kormány a járvány miatt elbocsátottak fizetésének 80 százalékát állja egészen a krízishelyzet végéig. Európán belül is alig akad olyan ország, mely ne sietett volna ilyen módon a munkaadók segítségére.

Magyarországon egyelőre még csak az ellenzéki pártok és az érdekképviseletek próbálják érzékeltetni a bérköltség átvállalásának fontosságát.

A munkaadók jelenleg kilátástalan helyzete miatt a munkavállalók talán még nehezebb helyzetbe sodródtak. Azok, akik most elveszítik a munkájukat, jó eséllyel a saját területükön rövid időn belül nem tudnak elhelyezkedni. Átmeneti állásokat a szerencsésebbek ugyan talán tudnak találni, anyagi helyzetükben és biztonságérzetükben érzékelhető romlás következhet be. Már csak azért is, mert a különböző statisztikák rendre rávilágítanak: a magyarok többségének túl kevés a megtakarítása ahhoz, hogy egy-egy ilyen időszakot átvészeljen, még a váratlan kiadások fedezése is sokaknak gondot tud okozni. Emellett a hazai szociális ellátórendszer sem feltétlenül jelenti azt a védőhálót, amire ilyenkor szükség lenne: mindössze három hónapig támogatja a munkájukat elvesztőket.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.