Home / Egyéb / Ma van a Színházi Világnap

Ma van a Színházi Világnap

A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. 

E nap apropóján emlékezzünk Ászár szülöttének, Jászai Marinak, a Nemzeti Színház nagyasszonyának életének történetével.

Eszményképe a drámában Shakespeare, a költészetben Petőfi, a politikában pedig a Legnagyobb Magyar, Széchenyi István.

Jászai Mari 1850-ben Ászáron született. Már öt éves korában elkerült a szülői háztól és szolgáló lett belőle. Szomorú, keserves gyermekkora volt, de az olvasás iránti szeretete és színészi képességei már ekkor megmutatkoztak. Kalandos események után 1866-ban, 16 évesen statisztának állt, 1867-ben már Budán, 1869-ben pedig Kolozsváron játszott.

Az első világháború idején sebesült katonákon segített, minden megtakarított pénzét erre költötte. A  Petőfi Társaság nemcsak írói tehetségét, hanem a Petőfi-kultuszban szerzett nagy érdemeit is méltányolta, amikor 1908-ban tiszteleti tagjává választotta, jelentős szerepe volt a Petőfi kultusz 20. század évtizedeiben való újjászületésének. 1925. decemberében játszott utoljára az Aranyemberben, 1926. október 5-én halt meg.  A Kerepesi temetőnek abba a sírjába helyezték örök nyugalomra, amelyet még életében építtetett magának. A sírgödröt kirakatta a lebontott  régi Nemzeti Színház köveivel, s a sírkőre, amit ugyancsak a régi Nemzeti egyik hatalmas oszloprészéből faragtatott, vésette rá saját sírfeliratát.

Jászai Mari naplójegyzeteiben sok helyütt említi Széchenyit. Nekem Széchenyi István áll az oltáromon, a képét viselem, és minden esztendőben elzarándokolok a szentséges sírjához Nagycenken, mely az én lelkem Mekkája.”  A szenvedélyes színésznő Széchenyi koporsóját rendszeresen látogatta. ászai Mari Széchenyi iránti mérhetetlen rajongása és tisztelete jeléül nem csak virágot vitt a sírboltba. A tragikát a Nemzeti színházi tagságának 25. éves évfordulóján, 1897-ben aranykoszorúval ajándékozták meg. A koszorút Jászai elvitte Nagycenkre és Széchenyi sírjára helyezte.

1994-ben nevezték el róla a tatabányai színházat, 2000-ben, születésének 150. évfordulóján a színház előcsarnokában bronzszobrot avattak fel tiszteletére.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.