Home / Egyéb / Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén van az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója. A koronavírus miatti korlátozások miatt a megemlékező ünnepségek elmaradnak, amire még nem volt példa az évek során. Azonban szervezett ünnepségeken kívül is megemlékezhetünk e nemzetünk számára nagyon fontos ünnepről és kirándulhatunk is egyet.

Olvasóink figyelmébe ajánlom Pákozdot, ami Tatabányától 60, Esztergomtól 90 kilométer távolságra fekszik. A pákozdi csata sem méreteit, sem a veszteségeket tekintve nem tartozik a szabadságharc nagy csatái közé, következményei azonban a magyar függetlenségi harc továbbélése szempontjából felbecsülhetetlenek.

A csata helyszínén emelt obeliszk környezetében létesült a Katonai Emlékpark, amely az 1848-as eseményektől napjainkig mutatja be nemzetünk harcainak történetét, hadtörténelmét. A látogatók megtekinthetik a korabeli felszerelési tárgyakkal berendezett I. világháborús barakkot, végigsétálhatnak egy eredeti, II. világháborús lövészárkon, valamint egy barikádon idézhetik fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Találkozhatnak a sorkatonaság tárgyi emlékeivel, és megismerkedhetnek a magyar békefenntartás történetével is.

A településen található a közvéleményt megosztó Miska huszár 2017-ben átadott, 13 méter magas szobra. Az alkotók célja a szobor állítással az volt, hogy a huszárság történelmi tényeire ráirányítsák a figyelmet.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.