Home / Friss hírek / Aggódik Oroszlány polgármestere

Aggódik Oroszlány polgármestere

Mintegy 300 települést érintene különösen hátrányosan, amennyiben a kormány elfogadná a Nemzeti Versenyképességi Tanács február elején megfogalmazott javaslatát a helyi iparűzési adó csökkentéséről.

Mintegy 300 települést érintene különösen hátrányosan, amennyiben a kormány elfogadná a Nemzeti Versenyképességi Tanács február elején megfogalmazott javaslatát a helyi iparűzési adó csökkentéséről.

Az indítvány:

1. Megszűntetné a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségét,

2. Az értékcsökkenési leírás levonható lenne az adóalapból,

3. A kutatás-fejlesztésre fordított költségek ötszöröse is leírható lenne az adóalapból.

– Ez 10-15 százalékos elvonást jelentene a településeknél, s mivel Oroszlány éves iparűzési adóbevétele meghaladja a 3 milliárd forintot, 300-450 millió forinttal csökkentené a város költségvetését. Ez veszélybe sodorna egy sor szociális vívmányt és szolgáltatást, civil és sportszervezetek támogatását, nem beszélve a városüzemeltetésről. Az egykori bányászváros magas adóerőképessége miatt nem kap állami támogatást sem hivatalának működtetésére, sem a városüzemeltetési tevékenységre, azaz ezeket a befolyó iparűzési adóból finanszírozza – mondta Lazók Zoltán oroszlányi polgármester.

– Nem véletlen, hogy pártállástól és politikai hovatartozástól függetlenül sorra emelik fel szavukat a javaslat ellen a polgármesterek. Az érintett települések az elmúlt három évtizedben sok százmillió forintot fordítottak ipari parkjaik megalapítására, fejlesztésére, közművesítésére. Adókedvezményekkel, bemutatókkal, promóciókkal, sok-sok tárgyalással érték el, hogy vállalatok telepedjenek le területeiken. Rendkívül méltánytalannak tartanám, ha most megkurtítanák ezt az adót – fogalmazott a városvezető, aki egy rövidfilm erejéig a legnagyobb közösségi oldalon is hangot adott aggodalmainak, amit közel 10 ezren tekintettek meg egyetlen nap alatt.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.