Home / Friss hírek / Aggódik Oroszlány polgármestere

Aggódik Oroszlány polgármestere

Mintegy 300 települést érintene különösen hátrányosan, amennyiben a kormány elfogadná a Nemzeti Versenyképességi Tanács február elején megfogalmazott javaslatát a helyi iparűzési adó csökkentéséről.

Mintegy 300 települést érintene különösen hátrányosan, amennyiben a kormány elfogadná a Nemzeti Versenyképességi Tanács február elején megfogalmazott javaslatát a helyi iparűzési adó csökkentéséről.

Az indítvány:

1. Megszűntetné a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségét,

2. Az értékcsökkenési leírás levonható lenne az adóalapból,

3. A kutatás-fejlesztésre fordított költségek ötszöröse is leírható lenne az adóalapból.

– Ez 10-15 százalékos elvonást jelentene a településeknél, s mivel Oroszlány éves iparűzési adóbevétele meghaladja a 3 milliárd forintot, 300-450 millió forinttal csökkentené a város költségvetését. Ez veszélybe sodorna egy sor szociális vívmányt és szolgáltatást, civil és sportszervezetek támogatását, nem beszélve a városüzemeltetésről. Az egykori bányászváros magas adóerőképessége miatt nem kap állami támogatást sem hivatalának működtetésére, sem a városüzemeltetési tevékenységre, azaz ezeket a befolyó iparűzési adóból finanszírozza – mondta Lazók Zoltán oroszlányi polgármester.

– Nem véletlen, hogy pártállástól és politikai hovatartozástól függetlenül sorra emelik fel szavukat a javaslat ellen a polgármesterek. Az érintett települések az elmúlt három évtizedben sok százmillió forintot fordítottak ipari parkjaik megalapítására, fejlesztésére, közművesítésére. Adókedvezményekkel, bemutatókkal, promóciókkal, sok-sok tárgyalással érték el, hogy vállalatok telepedjenek le területeiken. Rendkívül méltánytalannak tartanám, ha most megkurtítanák ezt az adót – fogalmazott a városvezető, aki egy rövidfilm erejéig a legnagyobb közösségi oldalon is hangot adott aggodalmainak, amit közel 10 ezren tekintettek meg egyetlen nap alatt.

About regio34

Check Also

Elárulta az orvosi kamara, itthon milyen arányban vannak lélegeztetőgépen az oltottak

Facebook-bejegyzésben tájékoztatott az első magyar adatokról a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, hogyan oszlik meg az …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük