Home / Friss hírek / Körforgalomban való közlekedés szabályaira hívják fel a figyelmet egy tatabányai baleset apropóján

Körforgalomban való közlekedés szabályaira hívják fel a figyelmet egy tatabányai baleset apropóján

Ez a baleset adta az apropót:

A tatabányai rendőrök befejezték az eljárást a baleset okozójával szemben.

A Tatabányai Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy 33 éves tatabányai lakos ellen.

A gyanúsított 2017. április 4-én 5 óra 50 perckor személygépkocsijával haladt Oroszlány belterületén. A gépkocsi vezetője az Alkotmány út és a Dózsa György út kereszteződésében lévő körforgalomhoz érve figyelmen kívül hagyta az oda kihelyezett – „Elsőbbségadás kötelező” – jelzőtábla utasítását és a körforgalomba behajtva egy szabályosan haladó kerékpárosnak ütközött.

A kerékpáros a balesetben súlyosan sérült.

A közlekedési vizsgálók a baleset okozójával szemben az eljárást befejezték és vádemelési javaslattal a Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészségnek megküldték.

Itt a tippek az autósoknak, bicikliseknek:

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét a körforgalom megközelítésére és az azon való továbbhaladásra.

  • a körforgalmat előre tábla jelzi
  • útburkolati jelek figyelmeztetnek a sebesség csökkentésre
  • a „Körforgalom” táblával egyidejűleg, Magyarországon minden esetben van kihelyezve elsőbbséget szabályzó tábla. Ez azt jelzi, hogy a körforgalom úttestén haladó járműveknek elsőbbségük van a körforgalomba behajtó járművekkel szemben
  • a körforgalomba való behajtást irányjelzővel nem kell jelezni, de nem is tiltott abban az esetben, ha ezzel a közlekedés többi résztvevőjének plusz információt szolgáltatunk. A körforgalomból való kihajtást minden esetben irányjelzővel jelezni kell.

 

 

Amennyiben párhuzamos közlekedésű úton közelítjük meg a körforgalmat, a következőkre kell figyelni koncentrikus kialakítású körforgalom esetén:

  • ha a legelső kihajtó ágon szeretnénk a körforgalmat elhagyni, mindenképp a külső sávból kell megközelíteni, a körforgalom külső sávjába kell érkezni, majd a körforgalmat az első kihajtónál elhagyni
  • ha a második vagy a harmadik kihajtónál szeretnénk elhagyni a körforgalmat, akkor a megközelítést megtehetjük a belső forgalmi sávból is (bár ez nem kötelező). Ekkor a körforgalom belső forgalmi sávjába kell érkezni, de a kihajtás előtt a külső forgalmi sávba kihaladva készülhetünk fel a körforgalom elhagyására. A koncentrikus kialakítású körforgalom esetén a körforgalmat a belső forgalmi sávból elhagyni tilos! Kihajtani a külső forgalmi sávból kell.

A fényjelzőkészülékkel szabályozott körforgalmak ettől annyiban térnek el, hogy a továbbhaladás sorrendjét a fényjelző készülék szabályozza, és nem pedig az elsőbbséget szabályozó táblák. A körforgalomba történő be, illetve kihajtást a fent leírtaknak megfelelően kell alkalmazni.

Jelentős kerékpáros forgalom esetén, a körforgalom körül alakíthatnak ki kerékpárutat, amely a körforgalom úttestétől különálló, kétirányú kerékpáros forgalmat bonyolít le. Ez esetenként lehet gyalog- és kerékpárút is egyben, ahol még a gyalogosok továbbhaladását is figyelembe kell venni. A továbbhaladás elsőbbségét kétféle módon szabályozhatják:

– A kerékpárúton haladónak elsőbbsége van, a körforgalomba be-, illetve kihajtókkal szemben. A behajtóknak azért, mert ezt tábla egyértelműen jelzi. A körforgalomból kihajtóknak pedig azért, mert irányváltoztató járművel elsőbbséget kell adni az irányt nem változtató jármű részére.

VIGYÁZAT!!! A kerékpáros mindkét irányból érkezhet, ezért mindenképen mindkét irányba kell tekinteni.

A kerékpárúton haladónak „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van kihelyezve, ami kötelezi a kerékpárost arra, hogy az úton haladó jármű részére az elsőbbséget megadja.

 

Mindkét esetben fontos, hogy a közlekedő felek igyekezzenek szemkontaktust felvenni, a másik fél szándékát figyelemmel kísérni, és szükség esetén türelmet, készséges együttműködést tanúsítani.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.